Liberya Devlet Başkanı ‘dayanışma’ için maaşını yüzde 40 oranında düşürdü

Batı Afrika ülkesi Liberya’nın Devlet Başkanı Joseph Boakai, maaşında yüzde 40 oranında indirim yapma kararı aldığını açıkladı. Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bunun ‘sorumlu yönetim’ için bir emsal teşkil etmesinin ve Liberyalılarla ‘dayanışma’ göstermesinin umulduğu ifade edildi. Liberya halkının da hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya kaldığı son dönemde hükümet yetkililerin maaşları da mercek altında. Ülkede yaşayan her beş kişiden birinin günlük geliri 2 ABD dolarının altında.

BBC’nin aktardığına göre, Liberya Devlet Başkanı Boakai, şubat ayında, yıllık maaşının 12 bin 400 dolar olduğunu açıklamıştı. Aldığı bu kararla birlikte Devlet Başkanı’nın yeni yıllık maaşı 8 bin dolara düşecek. Öte yandan, Boakai’nin selefi George Weah de benzer bir karar alarak maaşında yüzde 25 oranında bir düşüş yapılmasına karar vermişti.

‘UMARIZ BU KESİNTİNİN NEREYE GİDECEĞİNİ AÇIK BİR ŞEKİLDE GÖREBİLİRİZ’

Bazı Liberyalılar Boakai’nin bu kararını memnuniyetle karşılarken bazı kişiler ise kendisinin günlük aldığı ödenek ve sağlık sigortası gibi yan kaynak ve yardımlar düşünüldüğünde bunun gerçekten bir fedakarlık olup olmadığını sorguladı. Liberya Devlet Başkanlığı ofisinin bu yılki bütçesi yaklaşık 3 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

Liberya merkezli Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik Merkezi’nden Anderson D. Miamen, Devlet Başkanı Joseph Boakai’nin kararını ‘memnuniyetle’ karşıladığını ifade ederek, “Umarız ki kamuoyu bu kesintilerin nereye gideceğini ve insanların hayatı üzerinde olumlu bir etkisi olması için nasıl kullanılacağını açık bir şekilde görür” diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİNDEN RESMİ ARAÇ PROTESTOSU

Öte yandan, Devlet Başkanı Boakai, devlet memurlarının ‘ülkeye olan katkılarının adil bir şekilde karşılığını’ aldığından emin olmak için Liberya’nın Sivil Hizmet Kurumu’nu da güçlendirme taahhüdünde bulundu. Geçen hafta bir grup vekil, görevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaçlarının olduğunu söyledikleri resmi araçların kendilerine verilmediğinden şikayet etmişti. Bazı vekiller, bu durumu protesto etmek için Liberya halkının sık kullandığı ulaşım araçlarından üç tekerlekli ‘keh keh’ler ile meclise gelmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir