Beyinde pıhtı atmasına sofrada çözüm: Felç ve demans riskini de azaltıyor

Acı Biberin İnanılmaz Faydaları

11 Mart 2020’de ülkemize resmen giren ve 2021’deki aşılama sürecine geçilen Covid-19 pandemisi, birçok can kaybına neden oldu. Normalleşme sürecinde ise ‘beyinde pıhtı atması’ olarak da bilinen iskemik felç vakalarındaki artış dikkat çekici hale geldi…

Guangxi Tıp Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, haftada bir kez acılı yemek tüketenlerin, nadiren veya hiç baharatlı yemek yiyenlere kıyasla iskemik felç riski yüzde 13 azalırken, haftada üç kez veya daha fazla acılı yemek tüketenlerin felç geçirme ihtimali yüzde 20 daha düşük… 

Kalp Sağlığı İçin Acı Biberin Yararları

Acı biberin, kalp sağlığı için de olumlu etkilere sahip olduğu belirtiliyor. American Heart Association’ın 2020’de yayımlanan bir araştırmasına göre, düzenli olarak biberli yemek tüketenlerin kalp hastalığından ölüm riski nadiren veya hiç biber yemeyenlere göre yüzde 26 daha düşük…

Demansa Karşı Doğal Koruma

Araştırmalar, düzenli olarak acı biber tüketmenin demans riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Örneğin; Kanada’da fareler üzerinde yapılan bir deneyde, kapsaisin içeren yiyecekler verilen farelerin, alzheimer’ın belirtileriyle ilişkili olan hafıza kaybı ve amiloid plak oluşumuna karşı korunduğu bulundu. Bu bileşenin beyindeki iltihaplanmayı azaltarak bilişsel gerilemeyi önlediği de belirtiliyor…